Søk i arkivet

SeaScape i lett vind.
SeaScape i lett vind.
Tøff test av SeaScape 18 utenfor Nederland.
Tøff test av SeaScape 18 utenfor Nederland.

Smart og morsom 18-foter

SeaScape 18 er utviklet av to MiniTransat seilere fra Slovenia. De har utviklet et helstøpt produkt.

SeaScape 18 er billig, enkel og rask. Den er utviklet for sosial seiling i Middelhavet eller på europeiske innsjøer, men er også ypperlig som hyttebåt, eller som opplæringsbåt hos seilforeninger i Norge. Båten levers med gode seil og bra dekksutstyr.
Klassen for spesielle båter har vært full av tøffe båter med oppfinnsomme ideer, som har falt som kort etter prøveseiling. SeaScape 18 skiller seg fra de andre på dette feltet. Konseptet er godt gjennomtenkt. Kristian Hajnsek og Andrez Mihelin har også brukt mange år på utviklingen, og laget flere prototyper før båten fant sin endelige form. Vi fikk teste den under heftige forhold i Nordsjøen utenfor Nederland.

Les: Årets båt testing

Enkle løsninger
Båten er laget i glassfiber uten hokus pokus. Riggen er av karbon, men ser ut som en windsurfermast med spor til seilet. Masten står uten salingshorn. Den lette riggen gjør båten stivere, og enklere å rigge. Kjølen klappes inn i skroget slik som på seilbrett med kjøl. Kjølen veier kun 125 kilo, så mesteparten av båtens stabilitet kommer fra skroget og mannskapsvekten. Kjølkassen har ingen lepper som lukker åpningen bak kjølen. Her går det nok noen knop tapt i fart under råe forhold, men løsningen gjør båten billigere. Båten har en liten cabin, som gjør at du kan overnatte, men SeaScape er ikke særlig mer komfortabel enn en Melges under dekk. Båten er laget for overnattigsturer. I så fall sover du best i den store cockpiten under et telt.

Seiler bra

Båten er konstruert av Manuard YD som står bak flere vellykkete MiniTransat båter. Seilas testet båten i heftig vind utenfor Ijmuiden. Gutta bak båten hadde aldri seilt så tøft med båten før. Vi hadde det fantastisk gøy, og imponerden nok var det ingen problemer å seile med gennaker. Vi var raskest på flatt vann innen for moloen. Da var loggen på over 15 knop. Rekorden skal være 18 knop. Det tekniske fungerte bra. Gennakeren ligger i et tekstilrør på fordekket, og kunne settes og berges på sekunder. På kryss seilte vi raskere enn Allures 51. Dette er imponerende med tanke på den lette kjølen.
Lettvindsegenskapene er nok ikke like spenstige.
SeaScape ser ut til å gjøre sine sjakk trekk riktig. Det blir arrangert sosiale distanseseilasregattaer mellom øyer i Kroatia hvor deltagerne camper på stranden. Videre kan du leie båter for noen timer eller uker i Kroatia. Det er til nå solgt 50 båter og interessen er voksende fra hele Europa. Båten selges for under 17 500 euro, eller 180 000 norske med moms.

Les også: Seil SeaScape 18 i Kroatia

Film fra testingen av prototypene til SeaScape 18.
 Kommentarer

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Morten Jensen.

Gå til toppen