Søk i arkivet

Seilskutetiden tilbake?

Visste du at 16 av verdens største skip forurenser mer enn samtlige biler på kloden?

HOVEDBILDE: «Vindskip» skal kunne seile kun ved hjelp av skrogsidene.

Terje Lade i Lade AS er en gründer med visjoner. Han arbeider med et prosjekt som skal lage verdens mest miljøvennlige lasteskip. Rett og slett et seilskip.

Tanken er å lage et skip hvor selve skroget fungerer som et seil og gir den fremdriften man ønsker. Fartøyet skal ikke seile hele tiden, men ifølge nettsiden til Lade AS skal den ved optimale forhold kunne bruke kun vinden som fremdrift. Ellers vil den bli drevet frem ved hjelp av maskiner som går på gass.

Lade kaller prosjektet «Vindskip». En modell er blitt testet i vindtunnel og ifølge Nrk.no viste testen at skipet vil gjøre 14 knop i stiv kuling, forutsatt en optimal vinkel til vinden.

Ingen dum idé når man tenker på at 16 av de aller største skipene slipper ut like mye svoveldioksider (SOx) og nitrogenoksider (NOx) som samtlige biler på kloden... Det er tilfelle ifølge Fred Pierce, miljøvernkonsulent i bladet «New Scientist» og forfatter av boken «Confessions Of An Eco Sinner».
 Kommentarer

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Morten Jensen.

Gå til toppen