Søk i arkivet

Meninger

Meninger er vår seksjon for debatt og meningsutveksling. Her finner du blogginnlegg og kommentarer fra redaksjonen og leserne. Vi vil gjerne høre din mening! Bruk kommentarfeltet under artiklene for å delta i debatten.

Meninger

Bestikket: På trygg grunn

– Den tåler en grunnstøting, og vel så det, skrøt han og tok en slurk av ølet.

Utkikken: Væromslag i seilbåtmarkedet

Seilbåtsalget vil trolig vokse i 2017.

Utkikken: Tåler dagens båter tøff havseilas?

Det er lenge siden seilbåtforhandlerne sto på stand og fortalte om stormfokk, tryseil og selvlensende cockpit. Nå viser man frem store vinduer, badeplattformer og sofagrupper. Folk vil ha plass og komfort, utsikt og lys. Men tåler de å seile på havet?

Utkikken: Mange båter – lite penger

Importøren av Bavarias seilbåter, Lunde Båt AS, har begjært oppbud. Dette var en liten rystelse i det norske seilbåtmiljøet.

Utkikken: Seil sikkert i sommer

Vi seilere liker å vise godt sjømannskap. Derfor stikker det litt i stoltheten til mange av oss når forsikringsselskapene kan dokumentere at seilbåtene er verstingene på grunnstøtingsstatistikken.

Utkikken: Havet lokker og lindrer

Aldri har flere mennesker drevet med seiling enn i dag. Havet lokker stadig flere til å kaste loss. For eventyret, for friheten, for fellesskapet, for følelsen av å leve.

Seilernes verden: Sesongåpning

Heldige er vi som nå står foran en hel sesong med seiling!

Ett, godt seilblad

Enkelte lesere av både Seilas og SEILmagasinet har uttrykt forbauselse over å se samme bilde på forsiden av begge blader etter nyttår.

Seilernes Verden: Opplevelser

Vi oppsøker sjøen for å få opplevelser, enten det er for å seile på tur eller delta i regattaer.

Utkikken: Seiling i alle kanaler

Det skjer en revolusjon i mediebransjen som endrer lesevaner og forretningsmodeller. For leserne innebærer endringene mange fordeler. For oss utgivere er hverdagen blitt mer utfordrende.

Hvor er det blitt av sjømannskapet?

Stadig flere båtfolk havner i trøbbel, viser statistikkene.

Utkikken: Hvorfor subsidieres ikke miljøvennlige båter?

Seiling er miljøvennlig, men subsidiene går til folk som kjøper store biler.

Kjære leser: Velkommen til nye seilas.no

Her finner du unikt innhold om seiling tilpasset små og store skjermer.

Utkikken: Ung må verden være

For oss seilere er verden ennå ung. Vi kan seile utenfor turismens allfarvei.

Falsk trygghet?

Troen på at vesten alltid redder liv kan gi en falsk trygghet på sjøen.

Bestikket: Ankerdram

Skrålende lot mennene de sterke dråper sildre ned gjennom strupen. De var ved ankerdrammen.

Volvo Ocean Race 2014-2015: Tette entype-dueller

Etter 25 døgn skilte det under 12 minutter på topp tre i Cape Town.

Utkikken: Med kurs for Volvo Ocean Race

I det du mottar denne utgaven av Seilas, har årets Volvo Ocean Race (VOR) nettopp startet fra Alicante i Spania. Syv båter med ni personer om bord i hver skal seile om kapp rundt jorden frem til slutten av juni neste år. Da går båtene i mål i Göteborg i Sverige etter ca. 40 000 nautiske mil utseilt.

Utkikken: : Ustø kurs i Stortinget

«Den som vet hvordan lover og pølser blir lagd, får aldri mer en rolig natts søvn». Den politiske prosessen rundt redningsvest minner en på sitatet fra Tysklands første kansler, Otto von Bismarck.

Utkikken: : Mange feil i kartene

Jeg har mange gode minner fra utallige seilturer, men ogsa noen darlige. Vi hadde seilt ut fra Nyksund i Vesteralen. Det blaste en frisk bris. Alle seil var satt pa redningsskøyta R/S 10 «Christiania». Den gamle Colin Archeren pa over 30 tonn knirket og koste seg i bølgene, og viste at hun kunne holde sine seks-syv knop med god bør tvers.

Thor Heyerdahl:: Ikke kunne han svømme, og ikke kunne han seile

Thor Heyerdahl likte seg ikke på havet. Likevel var det havet som skapte ham – et underlig paradoks det er verdt å minne om nå ved hundreårsjubileet for hans fødsel.

Utkikken: : Forby drukning!

Påbud om bruk av redningsvest står nå på den politiske dagsordenen. Arbeiderpartiet ønsker et vestpåbud før sommeren og fremmer nå et forslag om lovendring for Stortinget.

Bestikket: : Intet er lenger så stille som sne...

Er ikke stillhet noe vi alle søker i blant? Stillhet i skogen, pa vidda - og pa sjøen? Roen, den velsignede roen, som vi alle kan lengte etter, og som vi ma ut av by og bygd for a finne? Den vi finner i et skifar, pa en sti eller nar vi setter kjølvann. Den roen som salver sjelen, men som i disse dager er kommet i fare. For hva er det de tenker pa, Erna og Siv, som vil apne land og vann for støy- ende scootertrafikk? Ikke før har vi fatt en ny regjering, før de lar støy, hvin og fart angripe var ellers sa fredelige natur.

Utkikken:: Den gamle mannen og havet

Ernest Hemingways roman om den gamle mannen og havet, var en rørende beretning om alderdommen for oss mennesker.

Utkikken: Nytt år med nye seilere

Seilas starter det nye aret med gladmeldinger til alle seilere.

Bestikket: Den flygende hollender

For er det ikke jernkraft han viser når han med sin forbannelse hengende over hodet styrer inn i rokket uten å vike en tomme, den jernkraft alle havets farende av og til må hente frem, skal de klare å stå han av?

Bestikket: Dødens Triangel

Både forskere og synsere, og ikke minst øyenvitner har opplevd underlige ting i Bermuda-trianglet.

Som å bli født på ny

Klart det var anderledes. Å styre en tusentonner var ikke det samme som å styre en vanlig seilbåt på ti tonn. Alt virket så tungt, ja, nesten dorskt.

Bestikket: Min er større enn din...

Hvorfor må noen av oss ha ting som er større enn det andre har? Større hus, større bil – for ikke å snakke om større båt? Sannelig om jeg vet.

I jemenittenes land

Da jeg steg i land, var det som å stige inn i et av historiens gravitasjonsfelt. Her hadde sterke sjøfartsnasjoner kriget om strategisk fotfeste for sine skip, til fortrengsel for jemenittene selv.

På grunn...

– Jeg fant frem mobiltelefonen og fikk kort etter kontakt med skipperen på RS 147 «Inge Steensland».

I tåkeheimen

Men tåken lettet ikke, svullen som som ull stengte den oss fortsatt inne. Vi bestemte oss for å fortsette utaskjærs.

Bestikket:: En seilas i oldtiden

Jeg har vært på en annerledes seiltur. Jeg har seilt på Nilen. Jeg har seilt på vannveien som la grunnlaget for en av verdens eldste sivilisasjoner, kjennetegnet ved faraoenes pyramider, tem- pler og hieroglyfer. Jeg har – for å bruke en klisjé – foretatt meg noe som hører til de hundre ting du bør gjøre før du dør. Å seile med en feluka på Nilen er som å ferdes i en tidsmaskin, tilbake til klassisk oldtid.

«Fram» – polarhistoriens dronning

Siden vi er inne i jubileumsåret for Fridtjof Nansen og Roald Amundsen, fristes jeg til å stille et retorisk spørsmål: Hvor ville våre to helter vært uten polarskipet «Fram»? Nansen ville ikke nådd 86’14, og kanskje hadde heller ikke Amundsen kommet seg til Sydpolen. Med andre ord: Ved dette jubileum er ikke bare herrene, men også Colin Archers fantastisk utførte konstruksjon en messe verd.

Berserkergang

Da Andhøy satte seg på firehjulingen, etterlot han, selv om han ikke vil innrømme det, de tre gjenværende mannskapene på «Berserk» i en nær umulig situasjon.

Utkikken: Slåss om damene

På utstillingen «Salon de Nautique» i Paris nylig var det en ny båtmodell som vakte opp- merksomhet. Med burgunderrødt skrog og Sense skrevet i myke og runde bokstaver som en parfymelogo, stakk nyheten seg ut blant alle de andre seilbåtene som en konfektbit på frokostbordet. Ingen tvil om at det er nye tider i seilbåtmarkedet.

The Ugly Race

Lawrence Joseph fikk aldri noe godt forhold til sin adoptivfar, som var både streng og gjerrig.

Bestikket: I vinterhavn

Termometeret viser at det er ti grader under dekk, og det er ikke så verst, alt tatt i betraktning. For ute på brygga varter herr Fimbul opp med 16 minusgrader.

Gå til toppen