Sk i arkivet

Nils Arne Ro fra Lier i fint driv gjennom ml-gaten. Foto Frode Bjerkvoll
Nils Arne Ro fra Lier i fint driv gjennom ml-gaten. Foto Frode Bjerkvoll

Årets første NM

Seiling med drage har kommet under Norges Seilforbund og i helgen var det NM på snø utefor Røros.

Det store bildet: Runding av sløremerket. Ca 8 seilere har rundet , og ca 15 er på vei inn mot merket. Foto Frode Bjerkvoll.

Pål Brudevoll har sendt oss denne rapporten fra årets første NM

NM i KiteSeiling på Ski og Snøbrett gikk av stabelen på Røros i helgen. Det var god vind hele helgen, og alle planlagte øvelser ble gjennomført. Det var Regatta, freestyle, lengdehopp og hastighetsøvelser. Totalt ca 80 deltagere. Største enkeltøvelse var Race, ski, med 35 startende.  Ca 25 Startet i Race for Snowboard. De fleste deltok på flere øvelser. I Freestyle-øvelsene er det en cup-liknende stige.

Øvelsene
Freestyle er øvelsen for de viderekomne. Her blir man ikke god, uten å ha ofret noen ribben og hjernerystelser i prosessen. De 7-8 beste i freestyle er profesjonelle teamkjørere.

I Race er  det fullt mulig for amatører å gjøre en bra innsats. Her er det styrke i bein, regattaerfaring, og et iskaldt hode som kan holde deg utenfor trøbbel i de hektiske merkerundingene i 50-60 km/t. Hastigheten kan være fra 30 til ca 70 km/t. En regatta tar 20 minutter, og ca  5-6 runder av 1,2 km blir tilbakelagt på denne tiden. Det gir en snittfart på ca 50 km/t ( Kryss inkludert.)

I lengdehopp kan man typisk hoppe inntil 50m på flatmark uten noen form for avsats. Denne gangen var forholdene spesielt gode, og 75m lengde ble oppnådd. Hopper man fra en høyde, finnes det ingen grense, da man beveger seg over i paragliding.

Max Speed: Moderat vind, og en del puddersnø gav ikke helt optimale forhold for de store hastighetene på NM denne gangen. Likevel fikk ca 15 deltagere prøvd seg i speed-gaten, hvor hastigheten ble målt med en Doppler / Laser innretning. Hastighetsrekorden på vann er nå ca 94 km/t, og på snø kan man overgå dette. Vanligvis begynner frykten å ta de fleste rundt 80 km/t, men uofficielle målinger indikerer hastigheter godt over 100 km/t. Da må man ha spesielt gode forhold og helst skadeforsikring.


Resultater
Snowboard freestyle herrer
1.    Sigve Botnen
2.    Remi Meum
3.    Andreas Toverud
4.    Martin Hovdal

Ski freestyle herrer
1.    Bjørn Kaupang
2.    Lars J. L`Abee-Lund
3.    Geir Nordland
4.    Roald Kaupang
5.    Magnus Parmann

Snowboard freestyle kvinner
1.    Martha Fretheim
2.    Kari Schibevaag
3.    Andrea Gjørtz
4.    Marie Kjos

Ski freestyle kvinner
1.    Kari Schibevaag
2.    Valerie Bertrand

Snowboard race herrer
1.    Sigve Botnen
2.    Andre Natland
3.    Kenneth Johansen

Ski race herrer
1.    Bjørn Kaupang
2.    Pål Brudevoll
3.    Nils Arne Ro

Snowboard race kvinner
1.    Martha Fretheim
2.    Andrea Gjørtz
3.    Karoline Onarheim

Ski race kvinner
1.    Kari Schibevaag
2.    Kristin Lippe
3.    Valerie Bertrand

Long-jump resultater
1.    Christoph Imler - 74m
2.    Pål Brudevoll - 60m
3.    Bjørn Kaupang - 44m
4.    Joachim Wille - 34m (beste snowboard)

Speed resultater
1.    Stein Haakanes, Tinn Skilag 56 km/t
2.    Nils Arne Ro, Drammen KK, 55 km/t
3.    Pål Brudevoll, Drammen KK, 55 km/tRunding av sløremerket. Ca 8 seilere har rundet , og ca 15 er på vei inn mot merket. Foto Frode Bjerkvoll
 Kommentarer

Nyhetsbrev

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Morten Jensen.

G til toppen